Koiran perushoito

Koiran hyvinvointi perustuu terveyden ja hyvinvoinnin turvaamien rutiinien noudattamiselle. Koiraa kohdellaan aina rauhallisesti. Koiran totutetaan jo pentuna sille tehtäviin hoitotoimenpiteisiin. Kun pentu tottuu sille tehtäviin toimenpiteisiin, sujuu ne hyvin läpi koiran elämän. Pentuvaiheeseen kannattaa panostaa, jotta arjesta ei tule stressaavaa kummallekaan, ei koiralle eikä sen omistajalle.

Hoitotoimenpiteet

Koiran turkkia pitää harjata säännöllisesti, varsinkin jos kyseessä on pehmeäturkkinen koirarotu. Karkeakarvaisten koirien turkki ei normaalisti kaipaa harjausta. Pehmeäturkkiset koirat kaipaavat säännöllistä pesua, hoitoainetta ja föönausta usein, pentuvaiheessa pesu kerran viikossa totuttaa koiran pesurutiineihin. Koiran korvat pitää tarkastaa säännöllisesti. Mikäli korvakäytävässä kasvaa karvoja, täytyy ne nyppiä, ettei korvakäytävä umpeudu. Koiran kynnet kasvavat koiran koko elämän ajan, joten koira täytyy totuttaa niiden leikkaamiseen. Toisilla koirilla kynnet kuluvat sopivasti lenkkien aikana, mutta useimmiten kynnet kaipaavat leikkaamista. Kynsiä ei voi päästää liian pitkiksi, koska siitä aiheutuu varpaiden virheasentoja ja kipua koiralle. Koiran hampaat tarvitsevat säännöllistä harjaamista samalla tavalla kuin ihmistenkin hampaat, jotta ne eivät reikiinny eikä hammaskiveä pääse muodostumaan.

Ruokinta

Koiran kasvattaja antaa mukaan ohjeet, joiden mukaan koiraa on ruokittu. Pentu tarvitsee ruokaa monta kertaa päivässä, aikuiselle koiralle riittää ruokinta aamuin ja illoin. Koiran ravinnon pitää olla laadukasta ja riittävän monipuolista, ettei koiralle pääse syntymään puutostiloja. Mikäli ruoka ei ole koiralle sopivaa, sille voi tulla iho-oireita, yleiskunto heikkenee eikä vatsakaan toimi normaalisti. Koiralla on oltava aina raikasta vettä juomakupissa. Koirien energiantarve vaihtelee paljon, siihen vaikuttaa rodun ja yksiön tarpeiden lisäksi koiran hormonit. Jokaiselle koiralle löytyy juuri koiralle sopiva ruokintatapa, jota noudattamalla koira voi hyvin. Ylipainon välttämiseksi koiraa ei pidä ruokkia liikaa. Koiralle ei myöskään pidä antaa herkkuja tarpeettoman paljon, silloin ruoka ei maistu eikä koira saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Mikäli koira saa järsittäväkseen luita, pysyy myös hampaat kunnossa.

Myrkylliset aineet

Monet tavalliset ruoka-aineet ovat myrkyllisiä koiralle. Joulun lähestyessä kannattaa olla varovainen, ettei jätä suklaakonvehtilaatikkoa tai suklaakalenteria koiran ulottuville. Suklaa on myrkyllistä koiralle. Myös lojumaan jätetty purkkapussi aiheuttaa koiralle myrkytystilan, jos se pääsee siihen käsiksi. Koiralle vaarallisten aineiden lista on pitkä, eikä kaikkia välttämättä osaisi arvata. Sipuli, viinirypäleet ja rusinat ovat koiralle haitallisia. Kannattaa varmistaa, ettei koira pääse herkuttelemaan biojäteroskien antimilla, koska seassa voi olla vaikkapa homeista ruokaa, joka myöskin on koiralle vaarallista.

Liikunta

Liikunta on yksi koiran terveyden perustekijöistä. Mitä suurempi koirarotu, sitä enemmän se tarvitsee liikuntaa. Pienetkin koirat tarvitsevat säännölliset kävelylenkit. Vaihtelevat lenkit piristävät myös koiraa. Eipä se ole omistajallekaan huono juttu, jos silloin tällöin lenkkeillään ihan uudessa ympäristössä. Koira tarvitsee monipuolinsta liikuntaa, joka rasittaa sitä sopivasti. Toiset koirat tykkäävät juoksennella vauhdikkaasti, kun taas toiset rakastavat haistelua. Koiralle nenänkäyttö on loistavaa työskentelyä liikunnan vastapainoksi. Toiset koirat tykkäävät kaivella kuoppia, ja olisikin hyvä että koira pääsisi toteuttamaan sille tyypillistä käyttäytymistä säännöllisesti. Koira on onnellisin silloin, kun se pääsee tekemään sitä asiaa, johon sen rotu on alunperin jalostettu. Kaivatessasi lisää lukemista koiran virikkeistä ja aktivoinnista, kurkkaa tänne.

Tottelevaisuus

Koiran ja omistajan välisen suhteen kannalta on tärkeää, että pelisäännöt ovat selvät. Johdonmukaisuus ja koiran kouluttaminen luovat perustan hyvälle suhteelle. Peruskäskyjen opettaminen koiralle, kuten luoksetulo, istuminen, odottaminen ja toisten koirien rauhallinen ohittaminen antavat valmiuden sujuvaan arkeen. Koiran koulutuksessa on tärkeää löytää koiralle sopiva palkkio. Toiset koirat tottelevat helposti saadessaan herkkupalan, toisille riittää kehu tai rapusutus. Mitä paremmin koiransa ja sen toimintatavat tuntee, sitä sujuvampaa on yhteiselo.

Jätä kommentti