Lemmikit

Lemmikkieläimenä pidetään tavallisesti koiraa, joita on n. 700 000 yksilöä Suomessa,  650.000 lemmikkeinä.  Koiraroduista labradorinnoutaja on suosituin koira ja niitä on yli 2000 yksilöä. Jämtlanninpystykorva on toiseksi yleisin ja sitten saksanpaimenkoira. Koirat voivat olla myös erä- tai palvelukoiria, jotka vaativat paljon työtä pennusta pitäen. Koiran kouluttaminen palvelutehtävään on myös  kallista , hyvinkin 50 000 euroa. Metsästykseen koulutetun koiran pitää kiintyä omistajaansa, jotta se itsenäistyy ja uskaltautuu kauemmas isännästään metsästysvietin herätessä. 

Koirat

Koira on ollut apuna avaruustutkimuksessakin , muistamme kun Laika -koira lähetettiin avaruuteen. Niin ikään on koulutettu rauniokoiria tutkimaan onnettomuuksia ja poliisikoiria etsimään kadonneita ja esim. huumeita. Koira aistii jopa ihmisen sairauksia ja pystyy auttamaan esim. diabeetikkoa. Kirjastoissakin on koiria lukukoirina.

Lemmikkieläimiä hankitaan yleensä ihmisen seuraksi ja koirat piristävätkin ihmisiä ja tekevät heidät sosiaalisiksi. Koirat viihtyvät niin maalla kuin kaupungissakin ja ottavat isäntänsä aina iloisesti vastaan. Koirat elävät keskimäärin 10 vuotta ja niitä on kooltaan pieniä ja suuria. Luonteiltaankin ne ovat erilaisia.

Koiraystävää haluava voi valita itselleen sopivan rodun. Kaikki koirat eivät aiheuta allergiaa, erityisesti bichonit ovat allergikkojen suosiossa. Koirat ovat hyväksi terveydelle, kävelylenkit voivat auttaa välttymään liikakiloilta tai diabetekselta, eikä se ole pois muusta ajasta. Koiran omistajalla on pienempi vaara saada sydänsairaus.

Suomen Kennelliitto tukee koirien kasvatusta ja hoitoa kuten eläinlääkäritkin. Koirat saavat hyvää hoitoa, mutta kannattaa harkita vakuutusta kustannusten vuoksi. Koirien ravintoon on kiinnitetty yhä enemmän huomiota.

Kissat

Kissat ovat vielä yleisempiä lemmikkejä. Niitä on yli miljoonan. Eläimet ihminen kesytti varhain itseään palvelemaan  koiran ensin 15000 vuotta  eKr.  ja sitten kissan 5000 vuotta  myöhemmin. Kissat kiintyvät syvästi omiin perheisiinsä ja tykkäävät paijauksesta, mitä lapset mielellään antavat niin kissoille kuin koirillekin. Kissat tarvitsevat raapimis-ja tähystyspaikkoja, joita saa eläinkaupasta kuten  kaikkia muitakin tarvikkeita esim. hihnoja. Ruokakaupastakin saa kaikenlaisia herkkuja ja leluja.  Kissa voi elää 20 vuotta.

Kissoista yleisin on eurooppalainen kissa eli maatiaiskissa. Kissoja on myös jalostettu. Norjalainen metsäkissa on suosittu. Kissa on hyvin itsenäinen toisin kuin koira ja vaatii vähän hoitoa.

Muita lemmikkejä

Lemmikkieläimiä ovat myös mm. pienet jyrsijät kuten marsu, hamsteri ja lemmikkihiiret. Rotatkin ovat suosittuja. Marsut ja kanit kuuluvat pörröisten ryhmään kuten hamsteritkin ja ovat siksi juuri lasten mieleen. Siilit ovat puolestaan piikkisiä ja yöeläimiä, jotka nukkuvat päivät, mutta heräävät touhuamaan pimeässä.

 Akvaariokalat ovat myös yleisiä, vaikka niiden elinympäristön hoitaminen on työlästä. Kilpikonnia ja matelijoita on lemmikkeinä jonkin verran.  Minipossun  jalostustyö aloitettiin Ruotsissa 1960-luvun puolivälissä.

Linnuista ovat yleisempiä erilaiset peipot, kyyhkyset ja erityisesti papukaijat. Ne tarvitsevat virikkeitä ja tilaa. Toisaalta  luonnossa on lintuja, joita voi kiikaroida ja kuvata.

 Lemmikkieläimen hankintaa ei pidä tehdä harkitsematta, sillä eläin on  elämänkumppani ja voi viettää  ikimuistoisia hetkiä kasvattajansa kanssa.  Eläintä ei saisi pitää vain kesälemmikkinä, joka hylätään.  Eläinmaailma on ihmeellinen, mutta ihmisen suurimpia ystäviä ovat koira ja hevonen

Hannu Huvinen

Jätä kommentti