Hevonen

Taustaa

Hevosten historia ulottuu kauas, aina esihistorialliseen aikaan tuhansien vuosien taakse. Hevonen on ihmisen kesyttämä kotieläin. Se on kavioeläin, joka lukeutuu suurikokoiseksi nisäkkääksi. Suomessa ensimmäiset hevoset ovat eläneet rautakaudella. Tuolta aikakaudelta on tehty arkeologisia löytöjä jotka ovat todisteita hevosten elämästä. Hevosia saattaa olla ollut jo aiemminkin, mutta niistä ei ole löydetty todisteita.

Alunperin hevosia käytettiin hyötytarkoituksessa niin metsätöissä, vetojuhtana ja ratsuna. Hevonen oli kustannuksiltaan nautaa kalliimpi, joita käytettiin myös samoihin tarkoituksiin. Hevosia piti myös kouluttaa ja kasvattaa enemmän. Tuohon aikaan hevoset olivat lähinnä miesten. Miehet käyttivät hevosia töissä, kulkivat  niillä ja kävivät hevosilla kauppaa. Hevosesta oli suuri apu voimaa tarvittaessa. Hevosten uskotaan vaikuttaneen omalla tavallaan yhteiskunnan ja kulttuurin kehittymiseen.

Myöhemmin kaupungeissa autot ja maatiloilla traktorit kulkuneuvoina syrjäyttivät hevosen tehtävistään. Tämän myötä hevosten käyttötarkoitus muuttui pitkälti harrastusmaiseksi. Hevosala tarjoaa kuitenkin tänäkin päivänä lukuisia työpaikkoja.

Hevosista

Hevosten koko ja ulkonäkö vaihtelee paljon jalotuksen vuoksi. Hevosen korkeus on yleisimmin 120-170 senttimetrin välissä. Hevosten eliniän ennuste on yleisimmin 30 ikävuoden tienoilla. Myös korkeampi elinikä on mahdollista, jopa viiteenkymmeen vuoteen asti jos hevonen saa hyvää hoitoa ja pysyy terveenä.

Hevoset syövät ruohoa. Niiden yleisin ravinto koostuu heinistä. Hevonen tarvitsee juodakseen runsaasti vettä, ja kotieläin hevosilla tulisi olla aina tarjolla myös suolakivi.

Hevoset ovat luonteeltaan sosiaalisia laumaan kuuluvia eläimiä. Luonnossa eläessään hevoset elävät laumoissa joissa vallitsee arvojärjestys. Hevonen kaipaa seuraa, tämän vuoksi tiloilla tulisi olla vähintään kaksi hevosta jotta niistä olisi seuraa toisilleen.

Hevosen hankinta

Pelkkä ratsastustaito ei ole tarvittava edellytys hevosen hankintaa ajatellen. Hevosista tulee olla tietoa, täytyy osata myös hoitaa ja ruokkia hevosta. Etukäteen tulee etsiä tietoa mahdollisista hevosen sairauksista ja lääkitsemisestä. Taloudellisesti hevosen hankintaa tulee harkita tarkoin. Hevosesta aiheutuu kuluja, kuten tietenkin kaikista eläimistä. Hevonen tarvitsee tallipaikan ja ruokaa, sitä täytyy kouluttaa, valmentaa ja kengittää. Hevosen omistajalla on jatkuva vastuu. Hevonen vaatii päivittäistä ulkoilua.

Hevosen hankintaa miettiessä, hyvä vaihtoehto saattaa olla vuokrata hevonen. Tällöin pääsee kokeilemaan miltä hevosen omistaminen tuntuisi ja onko sen hankkiminen omaksi mahdollista.

Hevoset Suomessa

Suomessa hevosia on noin 75 000. Ne asuvat reilulla 15 000 hevostallilla ja niiden parissa työskentelee lähes yhtä paljon ihmisiä. Suomessa yleisin hevosrotu on suomenhevonen. Suomessa hevosten yleisin käyttötarkoitus on raviurheilu. Toiseksi suosituin käyttötapa on ratsastus. Hevosia käytetään myös töihin ja esimerkiksi terapiahevosena.

Tiesitkö tämän?

Hevoset ovat herkkiä kovien äänien suhteen. Ne pelästyvät helposti kuullessaan äkillisen kovan äänen.¨ Pehmeät ääneet taas rauhoittavat niitä.

Hevoset oppivat sanoja. Tämä kyky liitetään yleensä vastaanottamaan ohjeita, kuten ”käyntii” ”raviin”.

Maailman kallein hevonen myytiin yli 12 miljoonan euron hintaan. Kyseessä oli nuori laukkaori.

Hevoset omistavat erityisen hyvän muistin. Se peittoaa jopa norsujen muistin. Hevoset esimerkiksi muistavat saamansa hyvän kohtelun koko ikänsä ja ne pystyvät muistamaan paikkoja. Hyvä muisti yhdistettynä älykkyyteen mahdollistaa esimerkiksi hevosten karkaamisen aitauksesta tai niiden kyvyn avata salpoja.

Hevosen raskaus kestää noin 11 kuukautta, yli yli 300 päivää.

Hevoset nukkuvat vain vähän. Ne ovat unessa päivittäin vain noin 2-4 tuntia jotka nekin pätkittäin. 

Jätä kommentti