Koirakirjat auttavat kasvatuksessa

Koiran hankintaa tulee harkita aina huolellisesti. Se vaatii paljon työtä ja kuria, mihin omistajan pitää sitoutua. Erityisesti pentu- ja kasvatusvaihe voivat olla haastavia. Niihin voi varautua lukemalla koiriin liittyviä kirjoja. 

Koira on ollut ihmisen kanssa tuhansia vuosia ja se tunnetaan nykyisin ihmisen parhaana kaverina. Moni hankkii nelijalkaisen perheenjäsenen ilahduttamaan arkeaan ja Suomestakin löytyy satoja tuhansia koiria. 

Koirat kiinnostavat ja monia saattaa kiehtoa niiden toiminta biologisesta, psykologisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta. Harva tietää todennäköisesti, mitä koira oikeastaan tuntee ja ymmärtää. Lisäksi koiran persoonallisuuden kehittyminen elinkaaren aikana voi olla monille hämärän peitossa. Samoin rotujen väliset erot voivat olla yllättäviä, mutta tärkeää tietää. 

Asian tutkimisen voi aloittaa lukemalla aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Koiria käsitteleviä kirjoja löytyy nykyisin erittäin paljon ja niitä on käännetty runsaasti myös suomen kielelle. Joitain kirjoja saattaa löytyä myös e- ja äänikirjoina. Tutustumme koirien kirjallisuuteen tässä artikkelissa tarkemmin. 

Koira sitoo ja kasvattaa

Koiran omistaminen on paljon enemmän kuin pelkkä harrastus. Se on sitoo ja se vaatii aikaa, rahaa ja kuria. Koiran omistajana sinun tulee myös olla valmis kasvattamaan eläintäsi ja pitämään huolta siitä kaikkina vuodenaikoina. 

Koiran hankkimista tulee harkita tarkoin. Taustaselvittelyyn kuuluu ensinnäkin oman elämäntilanteen kartoittaminen ja sen sovittaminen koiran vaatimuksiin. Lisäksi koiranomistajan pitää olla varautunut koiraan liittyviin kustannuksiin, jotka koostuvat muun muassa ruoasta, eläinlääkärikäynneistä, varusteista, vakuutuksista ja mahdollisista lääkkeistä. 

Taloudellisen puolen lisäksi koiraa harkistevan kannattaa pohtia, miten oma arki sujuu ja joustaako se koiran vaatimuksiin. Vietätkö paljon aikaa töissä ja muualla kodin ulkopuolella? Voitko ottaa koiran mukaan esimerkiksi töihin? Löytyykö lähipiiristäsi koiralle luotettavaa hoitajaa, jos tarve tulee?

Käytännön asioiden lisäksi koira vaatii kasvatusta ja huolenpitoa. Rodut eroavat suuresti toisistaan ja toiset rodut vaativat selvästi esimerkiksi enemmän liikuntaa kuin toiset. Näiden kaikkien syiden takia koiran hankinta tulee tehdä tarkkaan harkiten, mihin auttaa alan kirjallisuus.

Minkälaista tietoa koirakirjat tarjoavat?

Koirakirjat tarjoavat tietoa koirista ja niiden hoidosta. Ne voivat auttaa sinua ymmärtämään paremmin koiran luonteesta ja sen tarpeista. Koirakirjoista saa myös tietoa erilaisista koiraroduista, jolloin voit valita itsellesi sopivan rodun paremmin.

Koirakirjat sisältävät usein myös vinkkejä ja neuvoja koiranpennun hankkimiseen sekä sen ensimmäisiin elinvaiheisiin. Niistä saa tietoa myös siitä, miten kouluttaa omaa koiraansa. Myös ravinnosta annetaan paljon tietoa. Koirakirjojen avulla voi oppia esimerkiksi erilaisia temppuja, joita oma koira voi opetella suorittamaan. 

Koirakirjojen lukeminen on hyvä tapa tutustua laajemmin koirien maailmaan ja niiden hoidon eri puoliin. Ne ovatkin usein hyviä opastus- ja tukikirjoja niille, jotka haluavat aloittaa oman koiransa hoidon tai haluavat laajentaa omia tietojaan aiheesta.

Mistä koirakirjoja voi tilata?

Koirakirjoja voi tilata useista eri verkkokaupoista. Kirjakaupat ovat siirtyneet tukevasti internetiin, joissa voi tilata helposti erilaisia kirjoja. Internet on maailmanlaajuinen, jolloin koirista kiinnostunut saa paremmat mahdollisuudet löytää kansainvälisiä kirjoja. Valikoima on siis todennäköisesti laaja, kunhan vain tietää, mitä on hakemassa. 

Koirakirjoja löytyy myös perinteisistä kirjakaupoista. Niissä palvelee yleensä asiantunteva asiakaspalvelu, joka tekee parhaansa sopivan koirakirjan valinnassa. Kolmas paikka koirakirjojen löytämiselle on kirjastot. Suomen kirjastotoiminta on erittäin kattava ja hieno, koska jopa pienemmiltä paikkakunnilta voi löytyä jonkinlainen kirjasto.

Mitä muuta koiran kasvatuksen tueksi?

Koiran kasvatuksen tueksi on hyvä saada myös paljon tietoa koirista ja niiden käyttäytymisestä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään paremmin, miten koira toimii ja miksi se tekee tietyt asiat. Koiran kasvatuksessa on myös tärkeää olla kärsivallinen ja rauhallinen, jotta koira oppisi luottamaan sinuun.

Koirakirjojen lisäksi tietoa koirista saa muun muassa internetistä, josta voi lukea ja katsoa aiheeseen liittyviä blogeja ja videoita. Alan vaikuttajiin voi ottaa rohkeasti yhteyttä ja kysyä mielipidettä sopivasta aiheesta. Jos lähipiirisitäsi löytyy koiraihmisiä, kannattaa vinkkejä pyytää myös niiltä. Joskus eläinläakärit saattavat vastata kiperiin kysymyksiin, mutta siitä saattaa joutua maksamaan.

Televisiostakin voi löytää koiriin ja eläimiin liittyviä ohjelmia. Aktiivinen mediankuluttaja voi yrittää etsiä koiria käsitteleviä podcasteja ja muita relevantteja sisältöjä. Tietoa ei voi koskaan periaatteessa olla liikaa ja tulevan koiranomistajan kannattaa etsiä itselleen sopivimman tietolähteet. 

Teoria tukee käytäntöä ja se voi antaa hyvän pohjan konkreettiselle kasvatukselle. Sitä varten voi osallistua vaikka koirakouluun, jotta omistaja saa apua ja tukea kasvatustoiminnassaan. 

Jätä kommentti