Kissojen kipua ei tunnisteta – Eläinlääkäriin päädytään usein vasta kunnon romahtaessa

Kissojen elämänlaadun ja eläinsuojelun näkökulmasta olisi tärkeää, että yhä useampi kissa saisi hoitoa kipuun ja sairauksiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Eläinlääkäri Elisa Valanta Lahden Eläinlääkäriasemalla. Kuva: Jenni Jurvanen/Evidensia Eläinlääkäripalvelut

Suomessa on Tilastokeskuksen vuoden 2016 arvion mukaan noin 700 000 koiraa ja 590 000 kissaa. Eläinlääkärikäynneillä koiria ja kissoja ei kuitenkaan käy samassa suhteessa.

Viimeisen vuoden aikana 79 prosenttia eläinlääkärikäynneistä on ollut koirien käyntejä, kun taas kissojen käyntejä on ollut vain 18 prosenttia kaikista käynneistä. Prosenttiosuudet on laskettu kaikkien Evidensian klinikoiden ja sairaaloiden yhteenlasketuista käynneistä.

Kissoihin perehtynyt Evidensian eläinlääkäri Elisa Valanta Lahden Eläinlääkäriasemalta arvioi, että kissoja tuodaan eläinlääkäriin koiria harvemmin, koska niiden kipua ja sairauksien oireita on vaikeaa tunnistaa.

Kissat ovat luonnossa sekä saalistajia että saaliseläimiä, joten ne peittävät taitavasti kaikki merkit heikkoudesta tai huonokuntoisuudesta.

”Kissa viestii usein pienillä eleillä ja hajuilla. Kissojen eleitä on vaikea tulkita ja ne eivät ole ilmeikkäitä samalla tavalla kuin koirat. Se on varmasti yksi syy, miksi kissat pääsevät huonoon kuntoon, ennen kuin omistaja hahmottaa, että jotain on vialla”, Valanta sanoo.

Kissojen kanssa ei Valannan mukaan ulkoilla tai touhuta yhtä aktiivisesti kuin koirien. Siksi pienet muutokset voinnissa voivat jäädä huomaamatta.

Monesti ihmiset tajuavat oman kissan käytöksen muuttuneen tai jonkin olevan vialla vasta, kun huomaavat hoidon ja kipulääkityksen vaikutuksen kissan käytöksessä. Valanta on usein saanut asiakkailta kiitosta, kun he ovat hoidon myötä saaneet iloisen kissansa takaisin.

Eläinlääkärikäynneillä neuvotaan kivun tunnistamisessa

Eläinlääkärit osaavat neuvoa kissanomistajia eläinlääkärikäynneillä siitä, millaisesta käytöksestä voi tunnistaa kissan kivun.

Esimerkiksi kissan lisääntynyt nukkuminen, omiin oloihin vetäytyminen tai korkeille tasoille hyppimisen lopettaminen on helppo laittaa vanhuuden piikkiin, vaikka ne usein kertovat kivusta.

”Jos kissa on terve, se on puuhakas loppuun asti”, Valanta muistuttaa.

Usein jos kissa näyttää kivuliaalta, se on voinut huonosti jo pitkän aikaa. Siksi kissojen ennaltaehkäisevä hoito ja vuosittaiset terveystarkastukset ovat erityisen tärkeitä. Ennaltaehkäisy on myös taloudellisesti järkevämpää kuin pitkälle edenneiden sairauksien hoitaminen.

Kissojen arvostus lemmikkeinä on kasvanut ja Valanta arvioi, että omistajat ovat valmiita sitoutumaan kissansa hoitoon.

”Ongelma on enemmänkin se, että monet kissat päätyvät eläinlääkäriin vasta sitten, kun sairaudet ovat päässeet kehittymään pitkälle ja hoito on jo hyvin haastavaa. Tarvitaan vain lisää tietoa.”

Jätä kommentti